OERsterk vs OERsterk Leven

  
1. Waarom heb je OERsterk Leven geschreven? 
'Ik heb dit boek geschreven omdat het er nog niet was. Er is een maatschappelijk gebrek aan kennis en inzicht rondom een gezonde leefstijl. Eigenlijk missen we een onafhankelijk leefstijlcentrum. In OERsterk Leven: Totaalconcept voor een sterk lichaam en vrije geest staat veel essentiële inzichten en kennis om bewustzijnsverandering te stimuleren. Hieruit kan gedragsverandering ontstaan en dit is de enige duurzame oplossing om gezondheid en geluk te versterken.' 
2. Wat is het verschil tussen je eerste boek, OERsterk?
'Mijn eerste boek 'OERsterk: Gezond, fit en slank volgens de natuur' is anders geschreven. Ik stip hier meer hoofdlijnen aan, zonder deze uitgebreid toe te lichten. Ik heb in dit boek vooral mijn visie op de mens als geheel toegelicht. In dit concept staan de pijlers voeding, beweging, ontspanning en de psyche centraal. Ik beschrijf de inhoudelijke kant van voeding in OERsterk zeer uitgebreid. In mijn kookboek OERsterk Eten: Pure voeding voor geluk en gezondheid heb ik veel praktische recepten met deze natuurlijke voedingsmiddelen weergegeven. In OERsterk Leven richt ik me met name op leefstijl in het algemeen en de wisselwerking tussen de mens en zijn omgeving. De pijlers beweging, ontspanning en de psyche komen nu uitgebreid aan bod.' 
3. Momenteel zijn er zoveel boeken te vinden over het oerprincipe. Wat maakt jouw boek anders?
'Er zijn veel boeken waarin een eiland, bijvoorbeeld alleen voeding, wordt besproken. Een eiland mist de verbinding met het echte leven. In mijn boeken vlecht ik alle leefstijlcomponenten door elkaar en besteed ik tevens naast het lichaam ook aandacht aan de geest en de ziel.' 
4. In je boek OERsterk Leven gaat het veelal over de juiste balans vinden in jezelf. Heb jij een gouden tip voor mensen die dit nog niet hebben gevonden?
'De gouden tip is dat er niet één waarheid bestaat. Ik wil mensen met de informatie prikkelen om hun eigen waarheid te vinden. Ik zie mijn nieuwe boek als een wegenkaart waarop iedereen zijn eigen weg naar gezondheid en geluk kan vinden. Leefstijl is namelijk een essentieel preventief medicijn.' 
5. Zelf heb je een volle praktijk, runt een eigen uitgeverij en bent ook nog vader en partner. Hoe combineer jij dit allemaal en vind je de juiste balans?
'Allereerst is het eerlijk om te erkennen dat ik deze balans soms ook even kwijt ben. Gelukkig doe ik regelmatig een stuk terug om mijn leven en mijn agenda eerlijk te bekijken. Vooral of ik volgens mijn principes en waarden leef en hoe mijn balans is. Ik doe inderdaad veel activiteiten, maar het belangrijkste is dat ik alles heel erg leuk vindt en er ook veel energie van krijg. Het zijn voedende activiteiten, omdat ze aansluiten bij mijn hart. Daarnaast is het ook eerlijk om te zeggen dat ik een heel goed team om me heen heb gebouwd die mijn balans ook in de gaten houdt.' 
6. Hoe zie je de toekomst van de geneeskunde? In het bijzonder de eventuele combinatie tussen de, nu gescheiden, alternatieve en reguliere geneeskunde?
'Ik denk dat de patiënt de beste zorg gaat krijgen als de reguliere en complementaire geneeskunde gaan samenwerken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt trouwens dat de effectiviteit van de behandelingen hetzelfde is. De reguliere geneeskunde is vooral expert in acute geneeskunde en de complementaire geneeskunde vooral bij chronische aandoeningen. Chronische aandoeningen ontstaan namelijk niet uit infectieziekten, maar komen vooral voort uit een ongezonde leefstijl. De complementaire geneeskunde richt zich op het herstellen van de balans tussen lichaam en geest en prikkelt daarnaast het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Genezen doet je lichaam namelijk zelf. 
In de toekomst zal er een nieuwe geneeskunde ontstaan als we de kracht uit beide geneeskundes gaan bundelen in plaats van elkaar de tent uit te vechten op basis van de verschillen.' 
7. In OERsterk Leven schrijf je veel over beweging. Veel Nederlanders bewegen te weinig. Hoe denk je dat dit komt?
'We zijn als mens vooral in een omgeving opgegroeid waar schaarste de norm was. Het motto was beweeg als je moet, maar zit stil als je kan. Deze evolutionaire aanleg is een zwakte geworden in de huidige maatschappij waar we in het comfort zwemmen. De huidige welvaart leidt tot ziekten. Veel noodzakelijke beweegprikkels zijn verdwenen. We zijn in drie stappen bij de koelkast als we honger hebben en reizen via de auto, roltrap en de lift door de dag heen. Het vermijden van lang stilzitten is een essentieel gezondheid stimulerende prikkel. Stilzitten staan gelijk aan langzaam aftakelen. We verouderen sneller als we stilzitten dan als we bewegen. We zouden onze leefomgeving veel uitdagender mogen inrichten, zodat mensen gestimuleerd worden om meer te gaan bewegen. Dit zal leiden tot een betere kwaliteit van leven, lagere zorgkosten en vooral een langer, gezonder en gelukkiger leven.' 
8. In OERsterk Leven stel je dat je beter kunt eten na het sporten in plaats van andersom. Hoe zit dat precies?
'Vroeger moesten mensen eerst eten gaan verzamelen (vrouw) of jagen (man) om te kunnen eten. Aan een maaltijd ging dus altijd spontane beweging vooraf. Honger zette je in actie. Tegenwoordig is de actie vijf stappen naar de koelkast. In onze stofwisseling zie je terug dat beweging vooraf aan het eten hoort te zijn. Om voeding te kunnen verteren, moet de parasympaticus, het deel van het zenuwstelsel dat spijsvertering, rust en slaap activeert, aangaan en voor sporten moet de sympaticus, het deel van het zenuwstelsel dat vechten, vluchten en activiteit activeert, aangaan. Deze combinatie gaat dus slecht samen. Tijdens sporten wordt je vo
eding (volle buik) slecht verteerd. Bloed moet naar de spieren en kan niet naar de spijsverteringsorganen. Daarnaast kunnen we s morgens prima starten op onze eigen voorraadkast, onze vetcellen. Bijna de helft van de bevolking (8 miljoen Nederlanders) weegt namelijk te zwaar en heeft genoeg vetcellen.'
9. Wat is voor jou een ultiem moment van ontspanning?
'Kleine momenten van geluk. Vogels horen zingen, een mooi muziekstuk, spelen met mijn zoontje of een glas rode wijn s avonds op de bank. Iedere avond overdenk ik één ding waar ik dankbaar voor ben in mijn leven. Deze dankbaarheid zorgt voor diepe ontspanning.'
10. Wat kan ik doen als ik hier nog meer over wil weten?
'Het is de uitdaging dat ieder mens eigen manager wordt over zijn gezondheid. Om dit te bereiken heb je de juiste informatie nodig. De informatie leren we nergens meer, helaas ook niet op de basisschool. Ik wil deze informatie, een combinatie van oude wijsheden en nieuw wetenschappelijk onderzoek, weer aan mensen teruggeven om het hoogste doel na te streven: een gezond en gelukkig leven.'
11. Heb je nog genoeg inspiratie voor een vierde boek? 
'Op dit moment heb ik vooral behoefte aan vrijheid. Een boek schrijven is een zeer intensief project en ik heb aan mijn nieuwe boek ruim een jaar gewerkt. Ik heb hiervoor veel vrije avonden en overige vrije uren opgeofferd. Ik ben overal ingedoken, in veel informatie en in mezelf, en heb hieruit mijn nieuwe boek geschreven. Nu wil ik vooral deze boodschap uitdragen en kijk welke nieuwe kansen er op mijn pad komen. Een schrijfproces blijft echter wel heel speciaal. Het is een creatieproces. Iets nieuws krijgt vorm wat er nog niet was. Ik weet zeker dat het in de toekomst weer gaat kriebelen en dat er met grote zekerheid nog andere boeken zullen volgen. Alles heeft een juiste tijd en een juiste plaats. Nu even rust en genieten van wat er is.' 
 

Reageer

Deze website gebruikt (suiker-vrije) cookies. Wil je deze accepteren voor een optimale beleving? (meer info) Akkoord