dagen
uren
minuten
seconden

Wil jij ook slanker of gespierder worden met OERsterk? Nu met 50 euro voordeel én een gratis tweede account voor je (sport)buddy
    Lees meer >>

Als je afwijkt krijg je kritiek

Als nieuwsgierigheid het wint van weerstand

Recentelijk was Brahman Menor te gast in onze OERsterk Podcast. Hij leeft al zo’n zes jaar zonder eten en drinken. Om gelijk maar logisch door te pakken: hij produceert dus geen urine of ontlasting. 

Huh, Richard, dat is toch niet mogelijk?‘ 

Dat dacht ik ook toen ik dit hoorde (en spreekwoordelijk van mijn stoel afviel). Mogelijk herken jij ook dat weerstand een automatisch beschermingsmechanisme is als nieuwe informatie wordt gepresenteerd die haaks staat op jouw huidige wereldbeeld. 

Het is al een enorme vrijheid als je deze impuls bij jezelf herkent, zonder het te willen oplossen.

Zo won mijn nieuwsgierigheid het van de weerstand en dus nodigde ik Brahman Menor in onze studio uit. 

Het staat symbool voor mijn ontdekkingstocht sinds de start van mijn opleiding geneeskunde in 2002. Na mijn doctoraal geneeskunde op 27 maart 2007 besloot ik al vrij snel het reguliere medische systeem achter mij te laten, omdat ik er niet gelukkig was. 

Ik had te weinig écht contact met mensen en was niet in staat om de wortel van het probleem aan te pakken (in tegenstelling tot de oppervlakkige symptomen). 

In 2008 volgde ik een complementaire kinesiologische opleiding en ik weet nog dat de docente zei: ‘Een goede leraar confronteert je met een gevoel van niet-weten. Hij stimuleert dat je jouw eigen weg gaat volgen.‘ 

In de jaren erop ging ik mij ook in het onderwerp leiderschap verdiepen. Ik werd me bewust van het feit dat een echte leider geen volgers creëert, maar nieuwe of betere leiders. 

Hopelijk mag ik jou ook wekelijks inspireren om een betere leider te worden. Om jouw bewustzijn en zelfzorg stapje voor stapje te verruimen en te versterken. 

Zet jouw shit om in voedzame mest 

Als je afwijkt krijg je kritiek - OERsterk

Recentelijk was ik met mijn gezin op vakantie in Spanje. De kracht van de zon is enorm helend, en de rust doet me altijd reflecteren op mijn levenspad. 

Gelukkig ben ik de afgelopen tien jaar in staat geweest om bakken shit om te zetten tot voedzame mest. Enkele voorbeelden: 

  • na de lancering van mijn derde boek OERsterk Leven in 2014 werd ik in een live-interview op Radio1 door een professor verbonden aan de Wageningen Universiteit publiekelijk aan de schandpaal genageld. Hij zei letterlijk over enkele alinea’s die in dit boek uit 2014 staan: ‘Mensen die dit schrijven, horen in de psychiatrie thuis‘ (de grap is trouwens dat de passages die hij aanhaalde, inmiddels wetenschappelijk meer zijn omarmd en onderbouwd, onder andere het feit dat groente en fruit een dag- en nachtritme heeft en op basis van dit ritme dus meer of minder antinutriënten produceert tegen prooien. Hier komt ook het woord ‘nacht-schade’ vandaan).

  • al jaren schiet De Vereniging tegen de Kwakzalverij op mijn creaties. In augustus 2021 werd ik dan eindelijk tot Kwakzalver van de Maand verkozen (een eretitel waarvoor je groot genoeg moet zijn:). Als reactie hierop schreef ik dit artikel: Waarom een kwakzalver tegenwoordig een eretitel is

  • toen ik mij in september 2021 aan tafel bij Eva Jinek op RTL4 uitsprak tegen het vaccineren van kinderen met het experimentele coronavaccin werden veel samenwerkingen ingetrokken: een zorgverzekeraar waar ik voor schreef wilde niets meer met mij te maken hebben, een groot landelijk nieuwsplatform waarvoor ik veel content voor zou creëren verbrak alle banden en ik raakte bijna 15.000 volgers op deze nieuwsbrief kwijt (er kwamen trouwens ook ruim 20.000 nieuwe volgers bij door dit interview, dus jouw eigen waarheid uitspreken is altijd een prima filter om de mensen aan te trekken die met je resoneren en de mensen af te stoten met wie je niet (meer) resoneert. Mijn advies: wees altijd trouw aan je eigen waarheid).

  • in de coronacrisis werden al mijn Social Media-accounts geremd, wat een ‘shaddow ban’ heet. Mijn visie om vooral de weerbaarheid van binnenuit te stimuleren was niet in overeenstemming met de officiële instanties en een tegengeluid werd niet getolereerd (wat wereldwijde censuur was, ook in Nederland)

  • het laatste jaar is de polarisatie op Social Media enorm toegenomen. Wekelijks ontvang ik in mijn DM’s (berichtenboxen) bakken negatieve reacties en schriftelijke dreigementen. Helaas is dit zo normaal geworden dat ik zelf niet meer mijn DM’s beheer, maar mijn team dit van mij heeft overgenomen (je moet alle reacties en negativiteit zowel bewust als onbewust toch verteren. Netto was het een energielek in plaats van energiebron geworden, dus werd ik gedwongen de juiste actie te ondernemen om mijn hoofd weer vrijer te maken).

  • ook zijn we de afgelopen twee jaar op Facebook gehackt, waardoor ik al ruim een jaar niet meer op mijn persoonlijke Facebook-account kan inloggen (de klantenservice van Meta is drama, dus ik heb me erbij neergelegd dat ik waarschijnlijk persoonlijk nooit meer op Facebook onder mijn eigen naam kan inloggen. Wel is na veel moeite de OERsterk-Facebookpagina weer in de lucht).

Tegenwind en kritiek 

Begrijp me goed: ik ben geen heilige en het is soms niet altijd even makkelijk. In de jaren heb ik regelmatig bij felle tegenwind gefrustreerd gescholden, op mijn lip gebeten en soms zelfs wanhopig gehuild. Ook ik ben een mens van vlees en bloed. 

Ieder keer dat ik werd of word geraakt, probeer ik uit te zoeken wat er precies in mij word geraakt (wat vaak een echo – dus wond – uit het verleden is). Als ik dit oplos, doorvoel of aankijk levert dit veel meer innerlijke vrijheid op. Door deze jarenlange processen word ik nu gelukkig steeds minder persoonlijk geraakt, en herken ik steeds vaker dat kritiek niet persoonlijk is (maar altijd een projectie van de boodschapper). 

Ik hoorde laatst iemand zeggen: je bent verantwoordelijk voor je intenties en hoe je iets zegt, maar niet voor wat de ander hoort. Dat klopt. 

Tegenwind en kritiek hoort mijns inziens bij het lot van een pionier die regelmatig zaken aanstipt die gevoelig liggen of tegen heilige huisjes trapt. Daarnaast is alles vooral een kwestie van perceptie en ik geloof dat alles uiteindelijk tot (persoonlijke) groei leidt. 

Ik hoor soortgelijke verhalen van mijn leefstijl-collega’s in het veld. Ook zij ervaren veel tegenwind, maar deze krachten zijn een natuurlijk onderdeel van het persoonlijke en collectieve transformatieproces waar we nu met zijn allen inzitten. 

Als ik het zwaar heb (en die momenten zijn er zeker een aantal keer per jaar), word ik altijd weer geïnspireerd door onderstaande woorden van Nelson Mandela.

De bereidheid om te sterven 

Op 20 april 1964 schreef Nelson Mandela geschiedenis. Het was de dag dat Mandela zich voor de rechter verdedigde tegenover de aanklacht van ‘landverraad’. In een toespraak van vier uur zette hij uiteen wat er in zijn ogen mis was in Zuid-Afrika. Hij sprak toen over idealen die bijna een halve eeuw later nog altijd springlevend zijn.

Twee weken lang had hij aan een toespraak gewerkt die hem de doodstraf kon bezorgen. Hij sprak om te laten zien dat wij het zijn die invulling moeten geven aan rechtvaardigheid, en we onze ogen niet mogen sluiten voor onrecht. Hij sprak in de rechtbank deze beruchte woorden uit:  

Ik heb mijn leven gewijd aan deze strijd van het Afrikaanse volk. Ik heb gevochten tegen blanke overheersing en ik heb gevochten tegen zwarte overheersing. Ik heb het ideaal gekoesterd van een democratische en vrije maatschappij waarin alle mensen in harmonie met gelijke kansen samenleven. Het is een ideaal waarvoor ik leef en dat ik hoop ooit gerealiseerd te zien worden.

Mandela besloot na vier uur met de volgende zin: 

Maar als het nodig is, edelachtbare, is het een ideaal waarvoor ik bereid ben te sterven.

De vertaalslag naar jou

Voor welke principes buig jij niet, maar blijf je rechtop staan? Voor welke idealen ben jij misschien wel bereid om te sterven? 

Grote vragen, maar ze kunnen wel inzicht geven wat jouw idealen zijn en of je op de weg van je hart zit. Of dat je iets mag bijsturen en meer geïnspireerd wil gaan leven. Inspiratie betekent trouwens letterlijk in het latijn ‘nieuw leven inblazen‘. 

Persoonlijk vind ik het grootste lijden in de geneeskunde dat we de domeinen regulier en complementair gescheiden hebben. Waarom vind ik dit het grootste lijden? Omdat mensen vandaag de dag hierdoor niet de beste zorg krijgen en er dus onnodig lijden in stand gehouden wordt, vooral door ego’s en financiële belangen. 

Met OERsterk wil ik een brug tussen deze twee werelden zijn. Deze verbindende functie komt iedere maand terug in mijn nieuwsbrieven en in de OERsterk Podcast-afleveringen die ik met veel verschillende experts, pioniers en dwarsdenkers mag opnemen. 

Ik wil enerzijds maatschappelijke uitdagingen benoemen, maar anderzijds ook oplossingen en vernieuwende perspectieven aandragen. 

Hopelijk inspireert en voedt alle OERsterk-content jou ook om jouw idealen te volgen. Om ook van jouw shit voedzame mest te maken. 

Zoals ik vaker zeg: neem ook alles wat ik deel met maximale twijfel aan, doe waar nodig je eigen onderzoek en vorm zo je eigen waarheid. Deel deze waarheid vervolgens weer met jouw omgeving en met de wereld. 

Zo maken we samen deel uit van de wereldwijde transformatie die in volle gang is. 

Als allerlaatste: het volgende houdt me altijd op de been als het echt zwaar is: dat is namelijk het geloof dat de liefde altijd overwint. 

Dus proost op onze nieuwsgierigheid, onze idealen en de liefde (dus ook de waarheid) die altijd overwint! 

Deel deze blog:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs

Als je afwijkt krijg je kritiek OERsterk

Als je afwijkt krijg je kritiek

Als nieuwsgierigheid het wint van weerstand Recentelijk was Brahman Menor te gast in onze OERsterk Podcast. Hij leeft al zo’n zes jaar zonder eten en drinken. Om gelijk maar logisch door te pakken: hij produceert dus geen urine of ontlasting.  ‘Huh, Richard, dat is toch niet mogelijk?‘  Dat dacht ik

Over landbouwgif en vitamine D3 OERsterk

Over landbouwgif en vitamine D3

Nog zeker tien jaar blootgesteld aan landbouwgif Het is de uitdaging om gezond te blijven in een ziek systeem. Zo wordt er jaarlijks een half kilo landbouwgif per Nederlander op onze gewassen gespoten.  De Europese Commissie besloot in november 2023 dat het landbouwgif c.q. onkruidverdelger glyfosaat nog tien jaar in

Over negatieve overtuigingen en gezondheid OERsterk

Over negatieve overtuigingen en gezondheid

Gezondheid, alles start in je mind Van 2008 tot 2019 heb ik een praktijk voor integrale geneeskunde gehad. Op de homepage van mijn website stond toen altijd deze tekst van Thomas Edison: ‘De dokter van de toekomst zal geen medicijnen meer geven, maar zal zijn patiënten interesseren voor de zorg

Wil je weten hoe gezond je bent?!

Doe dan de Gratis GezondheidsCheck en krijg meteen jouw uitslag inclusief persoonlijk advies.