dagen
uren
minuten
seconden

Wil jij ook slanker of gespierder worden met OERsterk? Nu met 50 euro voordeel én een gratis tweede account voor je (sport)buddy
  Lees meer >>

Waarom ik mijn witte jas aan de wilgen hing

Ik wist alles over ziekte en de dood, maar niets over optimale gezondheid en het leven. Dus ik ging mijn eigen weg en OERsterk was het gevolg. 


 Ik was als kleine jongen op de basisschool gefascineerd door de dierenwereld. Ik wist dus al jong: ik wil dierenarts worden.
 
 
Ik ben gek op vogels, en bouwde al snel een vogelhuis 
 
Ik kweekte vooral kanaries en was erg fanatiek. Aan het einde van ieder jaar deed ik mee aan kampioenschappen en ik ben een aantal keer jeugdkampioen van Noord-Holland geweest 
 
Een kanarie van 2 dagen oud, jong leven fascineert me enorm  
 
Op de middelbare school kreeg ik meer interesse en fascinatie voor een andere diersoort: de mensaap. Aan het einde van mijn VWO was het duidelijk: ik wil geneeskunde studeren. Helaas werd ik het eerste jaar uitgeloot. Ik besloot een jaar Biomedische wetenschappen te studeren. Na 6 maanden besloot ik deze opleiding te stoppen. Het sloot niet aan bij mijn verwachting.
 
Ik ging fulltime in een verpleeghuis met dementerende ouderen werken. Het was confronterend wat er van een mens overblijft als veel hersenfuncties uitvallen. De verbinding tussen hersenen en lichaam functioneert heel subtiel.
 

Gelukkig werd ik het jaar erop wel voor geneeskunde ingeloot

In vijf jaar behaalde ik mijn doctoraal geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ik ben heel dankbaar voor alle ervaringen en indrukken die ik in die jaren heb mogen opdoen. Ik heb menselijke lichamen op de snijtafel ontleed, ik heb op veel medische afdelingen mogen meekijken, ik heb veel medische onderzoeken mogen doen. Maar altijd en overal: zieke mensen.
 
Ik dacht soms bijna dat de hele wereld ziek was. 
 
In mijn studietijd werkte ik van vrijdagavond 23:00 uur tot zaterdagochtend 7:00 uur in de terminale waakzorg. Ik heb in een paar jaar tijd aan veel sterfbedden gezeten. Ik heb veel mensen in hun laatste fase naakt mogen ontmoeten. Ontdaan van alle ruis gingen gesprekken over de kern van het leven. Over gemiste kansen, over liefde en over het leven dat ten einde loopt.
 
Mijn eerste jaar geneeskunde sloot ik af met 6 weken stage op interne geneeskunde en oncologie. Ik zag veel zieke mensen, jong en oud. Wat had ik een nachtmerries van al het leed dat ik aanschouwde en wat heeft mijn hart vaak gehuild. Machteloosheid. Je wilt graag iets betekenen, soms zelfs iets oplossen, ja, zelfs genezen, maar bijna altijd stond je in de eindstadia van een ziektebeeld met lege handen. Ik voelde me een machteloze toeschouwer. Zo voelde ik me ook in de reguliere geneeskunde.

 

Alles weten over ziekte en de dood, maar niets over optimale gezondheid en het leven

Mijn wetenschappelijke stage heb ik in 2006 zes maanden in Aalst in België gelopen. Ik deed onderzoek naar het effect van suikerziekte op de hartspier. Iedere dag was ik aanwezig op de dotterkamer waar ik bloed, een stukje vet uit de lies en veel overige gegevens afnam. Ook moest ik van iedere patiënt de buikomvang meten. Toen werd de relatie tussen een ongezonde leefstijl, overmatig vet, ontsteking en ontstekingsziekten (waaronder hart- en vaatziekten) me al duidelijk.
 
De professor die me begeleidde gaf me toen al het advies om alleen water en rode wijn te drinken, en nooit vruchtensappen of frisdranken te drinken.
 
Het advies over de rode wijn heb ik trouw opgevolgd ;-)
 
Ook had ik tijdens mijn studie geneeskunde al een grote interesse in andere stromingen. Ik verdiepte me in kinesiologie, Ayurveda en beoefende transcendente diepte meditatie en Rei Chi Qong. In Oosterse stromingen gaat het vaak over de mens als eenheid, dus het samenspel van lichaam en geest. De focus ligt op de oorzaak van klachten.

 

Ik werd me steeds meer bewust dat de reguliere geneeskunde heel weinig chronische aandoeningen geneest

De reguliere geneeskunde is vooral op het gebied van de acute geneeskunde (beenbreuk, blindedarmontsteking, infectie) expert. De reguliere geneeskunde geneest weinig chronische aandoeningen. De meeste chronische aandoeningen worden over langere tijd door een verkeerde, ongezonde leefstijl veroorzaakt. Ruim 95 procent van alle klachten en ziekten om precies te zijn.
 
De meeste chronische klachten zijn ongelukken in slow motion, veroorzaakt door een ongezonde leefstijl
 
Als klachten of ziekte door een verkeerde leefstijl wordt verOORZAAKt, waarom gebruiken we leefstijl dan niet als therapie om te herstellen?

 

Na mijn doctoraal geneeskunde ging ik mijn co-schappen lopen

Ik liep steeds meer vast. Ik raakte mijn bezieling kwijt. Ik kon me enerzijds niet met mijn medemens verbinden (in consulten van 7 minuten…) en anderzijds voelde ik mij gevangen in mijn witte jas van het medische systeem. Ik miste de totaalaanpak.
 
Maar wat ik vooral heel frustrerend vond was dat ik alleen mensen met een quick fix – medicijnen of operatie – aan het oplappen was.
 
Het ontbrak aan een duurzame lange termijnvisie om te herstellen en de gezondheid volgens de wijsheid van de natuur te versterken.
 
Het is ook eerlijk om te erkennen dat ik door mijn onzekerheid (ik was toen 24 jaar) slecht met de egos op de medische afdelingen kon omgaan. Ik voelde mijn zelfbeeld steeds meer verschrompelen. Ik voelde me op een medisch bastion, op een eiland, waarop ik de mens niet als eenheid kon behandelen. De verbinding met de patiënt ontbrak.

 

Na 7 maanden co-schappen wist ik diep van binnen dat er maar één keuze was: mijn eigen weg gaan

Op een dinsdagmiddag heb ik mijn witte jas opgehangen, mijn kluis leeggehaald en besloten de reguliere wereld nog voor het artsexamen achter mij te laten.
 
Niet omdat de reguliere geneeskunde geen meerwaarde heeft, integendeel zelfs, maar omdat ik in de reguliere geneeskunde niet mijn geluk en zingeving vond.
 
Ik wilde arts worden om mensen te genezen. Om me met mensen te verbinden. Om zicht te krijgen op hun binnenwereld, hun angsten en hun zorgen. Op hun leefstijl. Maar ook zeker op hun kracht en op hun levensdoel.

 

Ik ben alles wat los en vast zat gaan bestuderen

Kinesiologie, fytotherapie, boeken over psychologie, voeding en heb ik de studies orthomoleculaire geneeskunde en psycho-neuroimmunologie gevolgd. Ik kwam in aanraking met veel holistische stromingen. Ik vond het een warm bad. Mijn verwondering voor het menselijk lichaam en de menselijke geest, het zelfherstellend vermogen en de mens als ecosysteem kwam terug. Ik ontmoette veel pioniers, las veel boeken en ging mijn eigen concept voor optimale gezondheid samenstellen en uittesten in mijn praktijk voor integrale geneeskunde.

 

Ik kreeg vooral zicht in de basisbehoeften die de mens nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren, zowel lichamelijk, mentaal, emotioneel als spiritueel

Ook verdiepte ik me in de basisbehoefte in verschillende leeftijdsfases: zwangerschap, het kind en de volwassene. Ik kon mijn ogen en mijn mond niet meer gesloten houden. Ik besloot mijn eerste boek in eigen beheer uit te geven, en startte mijn eigen uitgeverij.
 
Apetrots met mijn eerste boek OERsterk, Noah wilde de eerste doos opentrekken :)
 
In 2012 schreef ik mijn eerste boek OERsterk, Gezond, fit en slank volgens de natuur. Er volgden nog 4 boeken: OERsterk koken!, ‘OERsterk Leven’, ‘OERsterk in een notendop’ en ‘OERsterk Eten’. Alle boeken zijn inmiddels bestsellers. Ik ben een dankbaar mens.
 
Er zijn afgelopen 4 jaar 100.000 boeken verkocht, waarvan er 40.000 stuks door mijn handen zijn gegaan (andere 60.000 stuks gingen direct naar Centraal Boekhuis voor boekhandels en bol.com) 
 
In de voorverkoop van ieder boek werden honderden boeken besteld. Op kantoor kreeg ik hulp van mijn team en familie 
 
 
De Telegraaf
 
LINDA

 

Mijn nieuwste project is de OERsterk Academy, een online leefstijlinstituut om essentiële gezondheidsinformatie voor iedereen toegankelijk te maken

Het is een vervolgstap om de basisinformatie over optimale gezondheid onder meer mensen te kunnen verspreiden. Want zeg nu eerlijk, zou het niet fantastisch zijn als de preventieve geneeskunde én leefstijlgeneeskunde een groter podium zouden krijgen?

 

Je kunt veranderen vanuit een verlangen of vanuit een noodzaak

De meeste mensen komen pas in actie als ze klachten hebben. Als er noodzaak is. Maar zou het niet veel beter zijn als je je kostbaarste bezit – je gezondheid – preventief onderhoudt en versterkt?
 
Het ontbreekt in ons land aan een ministerie van gezonde leefstijl of een onafhankelijk leefstijlcentrum. Mensen zijn zelf verantwoordelijk en moeten het zelf maar uitzoeken. Letterlijk. Maar er is veel verkeerde informatie en misleiding in het huidige commerciële krachtenveld. Geraffineerde voeding én ziekte zijn helaas financiële markten geworden. Een miljardenindustrie. De huidige mens ontspoort op gezondheidsgebied. De ziektecijfers zijn zorgwekkend. En verdrietig. En de focus ligt in het oplappen van ontstane schade, niet in het voorkomen van toekomstige schade.

 

Dus ontstond er vanuit mijn diepste wezen een verlangen om mijn kennis met iedereen te willen delen

Je hebt pas een vrije keuze als je de juiste informatie hebt.
 
Zeker als het over leefstijl gaat. Door een gebrek aan kennis weten mensen niets over hun lichaam en maken ze onbewuste keuzes die hun gezondheid schaden. Waar zit de lever, wat is goede voeding voor mijn darmbacteriën, hoe kan stress mij schaden of juist sterker maken, hoe kan ik met leefstijl mijn gezondheid versterken en waarom trekt jouw leefomgeving je de verkeerde kant op?

 

Het is mijn doel Nederland gezonder te maken met concrete, laagdrempelige diensten

Ik hoop veel mensen te mogen informeren en inspireren om meer in hun kracht te komen. Want een gezonde toekomst creëer je voor een groot deel zelf!

 

Morgen bestaat niet. Start vandaag.

Ik help je graag aan de juiste informatie én bij het maken van een maatplan. Is je lijf je lief, leef dan preventief!
 
Je gezondheid zal je dankbaar zijn.
 
 
 

Deel deze blog:

44 gedachten over “Waarom ik mijn witte jas aan de wilgen hing”

 1. Annemarie Mastenbroek

  Mooi geschreven! Ik ervaar hetzelfde in mijn werk als neurologieverpleegkundige. Het verbaasd mij steeds weer dat mijn clienten, maar ook collegas en artsen zo weinig over gezonde voedingstijl weten en zich er weinig in verdiepen. Wel medicatie zoals statines afspreken, maar geen gesprek over gezonde leefstijl en voedingspatroon. In mijn huisbezoeken heb ik ook altijd een gesprek over voeding en wat je lichaam echt nodig heeft. Ik verwijs vaak naar jouw website of andere paleosites, zodat mensen zich meer bewust kunnen worden van wat zij eten ed. Bedankt voor alle interessante blogs op jouw site!

 2. Ellen Corveleijn

  Ik vind je een prachtig mens Richard. rnrnIk volg je al sinds het uitkomen en lezen van je eerste boek en alle boeken die je daarna nog schreef. Een jaar later leerde ik je ook in persoon kennen. Als cliënt in je praktijk, als luisteraar bij je lezingen, als deelnemer aan de OERsterk workshops, als volger van de Masterclasses, als deelnemer van een Bushcraftweekend en binnenkort ook als deelnemer van de OERsterke RELAXweek in Frankrijk. rnrnOok daar zie ik weer enorm naar uit. Gewoon omdat je me blijft boeien door je vrijgevigheid in het delen van jouw kennis en informatie. Dat doe je op zo een natuurlijke en complete maar vooral simpele wijze. Samen met en daardoor ook mogelijk gemaakt door een geweldige groep gedreven, pure, ongecompliceerde mensen om je heen. rnrnBedankt dat je ons laat meegenieten van alle informatie en kennis die je op je levenspad tegenkomt. Hierdoor vergaar ik de nodige informatie en kennis waarmee ik mijn eigen vrije keuzes maak. rnrnBedankt Richard en bedankt alle leden van het OERsterkteam!

  1. Dank voor je mooie woorden, Ellen! Ik ben ook blij dat ik jou heb mogen ontmoeten, en kijk uit naar de OERsterke Relaxweek in augustus :)

 3. Richard, ik volg je al een hele tijd, ik heb je eerste boek, Oersterk in Heemskerk al lang geleden aangeschaft. Ik bewonder je gedrevenheid en doorzetting om IEDEREEN het nut van gezond leven in te laten zien. rnGa zo door!!! Vriendelijke groet van Leny Kos. Heemskerk

 4. Marion Evers

  Ook ik heb jaren in de reguliere gezondheidszorg gewerkt en heb ook ervaren dat er weinig gedaan wordt aan preventie in de vorm van o.a. voeding. Het stuk spreekt mij daarom zeer aan.

 5. Alexandra de Vries

  Geweldig Richard! rnDank je voor al je informatie en inspiratie. Door jou ben ik van grafisch vormgeefster naar orthomoleculair voedingstherapeut geduikeld en sinds afgelopen november mag ik mensen helpen in mijn eigen praktijk in Almere (OrthoVoedingABC) Heerlijk om elke dag bezig te mogen zijn met mijn passie . Dank daarvoor! Een dikke knuffel van een fan van het eerste uur. Alexandra xxx

 6. Jessica van den Berg

  Leuk blog Richard. Wie weet in welk rijtje van beroemde namen jij nog beland in deze eeuw!! Je bent fantástisch bezig, ga zo door!

 7. Wat een goede blog Richard, heel verhelderend om te lezen hoe het nu precies is gegaan op je weg naar Preventieve gezondheid en waarom je deze keuze hebt gemaakt.rnIk hoop dat ook veel geneeskunde studenten deze informatie zullen lezen.rnrn

 8. Beste RichardrnDankjewel voor al je info en je nieuwste boek heb ik gretig gelezen. Ik ben zelf chronisch ziek, heb 2 auto-imuunziektes. Maar eigenlijk at ik altijd al gezond, ik eet al jaren geen suiker, geen frisdrank , ik doe al jaren aan chiKung. Slaap goed en gebruik vitamine pillen en omega 3, magnesium en zinc.rnEn toch word ik niet beter. Ik ben hier niet gefrustreerd van maar ik vraag me wel af: wat kan ik nog meer doen? Overigens ben ik al slank, een beetje te slank zelfs, want ik ben veel afgevallen door m,n ziektes, dus ik hoef niet mee te doen aan je programma: slank en fit. Maar hopelijk heb jij goede ideeën hoe ik me gezonder en energieker kan worden.

 9. Richard Engelen

  Heel mooi om je persoonlijke verhaal te lezen. Het raakt me. dank voor het delen.rnrnIk ben heel nieuwsgierig naar je mening over ontspanningsmassage. Ik vind dat dit in een gezonde leefstijl thuishoort. rnGraag zou ik jouw mening/visie/idee willen lezen/horen.

  1. Ee ontspanningsmassage zet de parasympaticus aan, Richard, het deel van het zenuwstelsel dat voor ontspanning, herstel en genezing zorgt. Dus een prima ingrediënt van een gezonde leefstijl :)

 10. Hallo Richard. Bedankt Voor je persoonlijke verhaal. Je bezieling hebben we ook een keer mogen meemaken in Haren tijdens een leuke leerzame avond . Intussen al je boeken in de kast.rnGa zo door zodat iedereen weet hoe het ook anders kan!

 11. Sinds 2012 volg ik je Richard, ivm acute uitval door zware burn-out; nu 4 jaar later en wijzer, mede door je boeken, de integrale geneeskunde, die ik op mijn zoektocht gevonden heb op diverse manieren, lees ik deze nieuwsbrief; openhartig, eerlijk, duidelijk, wat zul je t moeilijk gehad hebben tijdens je studie maar wat begrijp ik je! Ik blijf je volgen, met veel interesse! Dank!

 12. Heel interessant om alles over ziekte en gezondheid te lezen, maar nog mooier is het om te leren leven met het voorkomen van ziektes, o.a. door tips en voedingsadviezen van dr. de Leth.

 13. Huub ter Haar

  Een aangrijpend, liefdevol en helder levensverhaal heb je hier gedeeld Richard. Je inspireert velen, waaronder mij. In september beginnen we in Nijmegen-Noord met de allereerste Herstelcirkel in de wijk. Burgers komen zelf aan het roer om te koersen naar gezondheidsbevordering. Een richting die steeds meer navolging zal vinden; blijkt nu al door de interesse van andere regios. Ga door met je goede werk!

 14. Richard, dankzij Fit20 terecht gekomen bij het boek van Fit20 : “Oergezond”. Dit sprak mij erg aan en ben verder gaan zoeken en kwam op Paleo.nl. Nu sinds kort volg ik jou ook. Je doet geweldig werk, ga zo door en ik geef jouw boodschap ook zoveel mogelijk aan anderen door!rnDat moeten alle lezers doen :) !

 15. Dank voor dit boeiende verhaal! Vind het geweldig om jouw inspirerende woorden te lezen/horen (via blog/nieuwsbrief/lezingen)! Ben voor mezelf en mijn gezin al een tijdje bezig met gezonde voeding (zojuist een online training gevolgd) en jouw duidelijke eenvoudige leefregels helpen daar prima bij. Ik lees ook veel over andere onderwerpen die ons als mens weer dichter bij de (onze!) natuur kunnen brengen. Dit najaar ga ik een opleiding volgen om nog veel meer te leren. Veel succes met alles wat je onderneemt, ga zo door!!

 16. Het is heel duidelijk wat je schrijft en je bent erg enthousiast, een roepende in de woestijn, je zal gehoord worden!rnJe lichaam is je tempel, door meditatie, gezond eten, veel lachen en bewegen kom je in je eigen schatkamer terecht, je kern!

   1. Hoi Richard,
    Ik loop hier ook tegen aan in de huidige gezondheidszorg. Ik werk als ic verpleegkundige en daar zie ik zoveel chronische aandoeningen, dat ik eigenlijk voor mijzelf te laat in de schakel sta van de zorg. De rode draad in mijn leven is zorgen voor een ander (mens of dier) bezig zijn met balans, tussen voeding,
    stress/ontspanning, sport en luisteren naar mijn hart/missie. En om mij heen weten zo weinig mensen wat goede voeding is en het voelt voor mij ook als een missie om dit te gaan verspreiden. Ik ben bijna klaar met mijn opleiding tot integraal leefstijlcoach en dan maak ik een klein begin met mijn bedrijfje! Ik heb uiteraard boeken van je!

 17. Petje af Richard, voor hoe je je eigen weg bent gegaan. En ontzettend bedankt dat je jouw kennis toegankelijk maakt voor ons.rnLigt er nog een boek voor kinderen in het verschiet? Het zou mooi zijn als basisschool jeugd al de juiste informatie tot zich kan nemen.rn

 18. Beste Richard,rnrnIk heb je boek niet gelezen maar ik ben wel al bezig met waar het boek waarschijnlijk overgaat. Ik heb jarenlang de ziekte van Crohn. Heel veel zware medicatie en ellende gehad. Ik ben mij 3 jaar geleden ook gaan verdiepen in genezende krachten van gezonde voeding. Dit had ik immers op internet zelf moeten opzoeken omdat het ziekenhuis zei dat voeding geen rol speelde. Ik was er achter gekomen dat het wel zo was. Ikben bij Bodyswitch in behandeling die ook met leefstijl en voeding werkt. Ik ben inmiddels ongeveer een jaar medicijnvrij. Ongelovelijk maar waar! Ik bleek niet tegen zuivel en kunstmatige voeding om te kunnen gaan. Zo gek dat zo iets simpels als voeding je leven kan veranderen. Ik gebruikgeen enkele medicijn terwijl ik bijna een hele apotheek moest gebruiken. Goed dat je je inzet om mensen te inspireren hun gezondheid te verbeteren! Heel indrukwekkende verhaal dat je je eerlijkheid en instinct heb gevolgd.

  1. Dank voor je reactie, Fionnula, en mooi om te lezen dat jij ook leefstijl als medicijn in jouw leven hebt toegepast! Alle goeds, Richard

 19. Ik kan jouw ideeën alleen maar ondersteunen. Tot voor kort was ik aangewezen op vooral Amerikaanse literatuur, ik ga jou dus met goed vertrouwen en grote interesse volgen!!!rnHartelijk dank en heel veel succes. Ik ben ervan overtuigd dat dit de enige weg is die echt werkt!!rnrngroet,rnrnJacques Thijssen

 20. Hoi Richard, wat mooi om zo jouw eerlijke verhaal te lezen en inspirerend hoe je daarna je weg hebt vormgegeven! Aan alle commentaren te zien doe je ontzettend veel mooi werk in Nederland. Ik heb dus veel zin om je boeken ook te gaan lezen! Ik woon zelf al 23 jaar in Frankrijk en ben daar ook op vele manieren met gezondheid en leefstijl bezig. We houden hier mooie workshops, o.a. familie opstellingen, waardoor mensen ook weer de verbinding met zichzelf kunnen maken door de prachtige natuur en de stilte. Ik zie dat je al een locatie hebt voor je relaxweek, leuk! Wie weet kun je ook hier eens komen om je workshops te geven, je bent van harte welkom! Dank voor het mooie werk en het delen. Hartelijke groet uit Frankrijk, Jacqueline Flapper

 21. Hi Fiona,
  Ik overweeg om ook met bodyswitch aan de slag te gaan nav de ziekte van Crohn. Het is alleen erg prijzig zonder dat ik de waarde weet. Dus nu jaren later na jouw behandeling is mijn vraag aan jou hoe je deze organisatie hebt ervaren?

  Super als je mij hier iets kan laten weten! :-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs

Over landbouwgif en vitamine D3 OERsterk

Over landbouwgif en vitamine D3

Nog zeker tien jaar blootgesteld aan landbouwgif Het is de uitdaging om gezond te blijven in een ziek systeem. Zo wordt er jaarlijks een half kilo landbouwgif per Nederlander op onze gewassen gespoten.  De Europese Commissie besloot in november 2023 dat het landbouwgif c.q. onkruidverdelger glyfosaat nog tien jaar in

Over negatieve overtuigingen en gezondheid OERsterk

Over negatieve overtuigingen en gezondheid

Gezondheid, alles start in je mind Van 2008 tot 2019 heb ik een praktijk voor integrale geneeskunde gehad. Op de homepage van mijn website stond toen altijd deze tekst van Thomas Edison: ‘De dokter van de toekomst zal geen medicijnen meer geven, maar zal zijn patiënten interesseren voor de zorg

Over vasten, oversterfte en vlees OERsterk.nu

Over vasten, oversterfte en vlees

Vasten kan dodelijk zijn De moderne mens heeft steeds meer (werk)stress. Het is dus belangrijker dan ooit om goed voor jezelf te zorgen, ook preventief.  Dieper ontspannen, meer bewegen of minder eten in de vorm van intermittent fasting.  ‘Richard, ben je gek? Ik las laatst op de NOS-website dat intermittent

Wil je weten hoe gezond je bent?!

Doe dan de Gratis GezondheidsCheck en krijg meteen jouw uitslag inclusief persoonlijk advies.