dagen
uren
minuten
seconden

Wil jij ook slanker of gespierder worden met OERsterk? Nu met 50 euro voordeel én een gratis tweede account voor je (sport)buddy
  Lees meer >>

Waarom je je weegschaal s ochtends beter 25x boven je hoofd kunt heffen

De stand op de weegschaal vertelt je hoe zwaar je bent, niet hoe gelukkig of gezond je bent. Dus wat te doen? 
 
Hoe is het met je?, hoor ik mijn buurvrouw aan een vriendin vragen. Volgens de dokter wel goed, is haar antwoord.
 
Externe factoren die bepalen hoe je je voelt. 
 
Zo is het ook met de weegschaal. Maar is het wel zo interessant waar de wijzer staat? Je weegschaal vertelt maar het halve verhaal.
 

Wat is er mis met mijn weegschaal?

De weegschaal zegt wat over je gewicht. Hij vertelt je hoe zwaar je bent, maar niet hoe gelukkig je bent. Hij zegt ook niks over de verhoudingen van spierweefsel, vet en vocht in je lichaam. Toch bepaalt juist die verdeling hoe gezond je bent.
 

Maar ik ben te dik. Wat moet ik doen?

Het antwoord is simpel: ga meer bewegen. Zorg dat je fitter wordt. Dan krijg je vanzelf meer spieren en dan verlies je vanzelf vet. Als je wilt afvallen terwijl je verder gewoon op je kont blijft zitten, gaat je gewichtsverlies óók ten koste van je spierweefsel. Dat vertellen dieetgoeroes je nooit.
 
Zitten is investeren in je vet, staan en beweging is investeren in je spieren.
 

Waarom is mijn spiermassa zo belangrijk?

In je spiercellen maak je energie. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer energie. En energie is de basis van je gezondheid, want herstel en groei kosten energie. Zie je spiermassa als een fysieke spaarrekening om gezond en vitaal oud te worden.
 
Hoe meer comfort je in je leven uitnodigt, hoe zwakker je wordt.
 
Hoe meer spiermassa je kwijtraakt door inactiviteit, hoe groter de kans dat je ouderdomsklachten krijgt. Vermijd daarom te veel comfort in je leven. Koop geen E-bike, gooi je afstandsbediening weg, vermijd de roltrap, de auto en de lift. Gebruik je lichaam waar het voor is gemaakt: bewegen. Stilzitten maakt je niet gelukkig.
 

Ga niet op dieet

Maar schrap de tussendoortjes, eet meer groente, beperk brood, aardappelen en pasta, neem een mandje in plaats van een winkelwagen en zorg voor meer ontspanning. Doe de dingen die jou gelukkig maken. Gelukkige mensen maken gezondere leefstijlkeuzes.
 
Een gezond gewicht is vooral het gevolg van gezonde gedachten en gevoelens. 
 

Maar hoe weet ik zonder weegschaal nou of ik gezond ben?

Gezondheid is méér dan een getal op de weegschaal. Je hebt al een fysieke meetlat: je energieniveau. En een mentale: je geluksniveau.
 
Gezondheid is geen eindpunt. Het is het eindresultaat van de vele kleine keuzes die je iedere dag maakt.

Deel deze blog:

9 gedachten over “Waarom je je weegschaal s ochtends beter 25x boven je hoofd kunt heffen”

 1. Annet Veenstra

  Het klinkt leuk en gemakkelijk: meer bewegen en dan afvallen. Was het maar zo gemakkelijk dan zouden meer vrouwen/mannen simpeler en sneller afvallen. rnMaar helaas blijkt in de praktijk dat dit vaak niet opgaat. Wat ik zie bij mensen met overgewicht die bij mij komen, zeker bij vrouwen, is dat er meestal al een lang traject aan vooraf is gegaan. Men is ten einde raad en zeker niet lui en daarom dik.rnBewegen is moeilijk omdat er bijv. neurotransmitters uit balans zijn en er geen prikkel (meer) bestaat tot bewegen. Men wordt dan namelijk niet dik omdat men te veel gaat eten: Er wordt teveel en verkeerd gegeten omdat er processen gaande zijn in het lichaam die vragen om meer en verkeerd voedsel. Een lichaam dat energie tekort komt; laaggradige ontstekingen heeft; enz., gaat op zoek naar andere dingen (vaak voedsel waar je zelfs niet goed tegen kunt) en gaat zeker geen energie verspillen aan bewegen. Je gaat namelijk niet zomaar meer eten en minder bewegen omdat je niks anders te doen hebt.rnAls we gezond zijn dan willen we bewegen en hebben we -meestal- geen behoefte aan teveel eten.rnRichard, je hebt als het goed is ook bij Natura Foundation geleerd dat het dus heel wat complexer ligt dan flink bewegen. En dit zo verkondigen, plaatst obese mensen weer in het hokje van te veel eten en te weinig bewegen. rnmvg rnAnnetrn

  1. Ha Annet, ik kan me helemaal vinden in jouw reactie, dank daarvoor. Ik ken de complete werkingsmechanismen onder de huidige welvaartsziekten zeker. Dikke mensen zitten bij mij niet in het hokje “te veel eten en te weinig bewegen”, maar in het hokje “dikke mensen zijn normale mensen in een abnormale omgeving”. Met mijn blogs geef ik mensen graag een prikkel tot nadenken én tot het nemen van de eerste stap. Maar bij sommige mensen ligt dat inderdaad complexer om in een blog te kunnen aanstippen. Eens.

 2. Annet heeft ten dele gelijk. Als alcoholist, COPD patiënt (FEV1/FVC 32%) geloof ik in de harde aanpak. Als alcoholist gebruik nu 3jaar geen alcohol meer en ben gestopt met roken. Dat lukt alleen als je niet ten onder gaat aan begrip en hulp (toch drank voor je halen, je altijd weer in de armen sluiten)van je directe omgeving. Als COPD er kom ik 2x per week voor conditie training bij de fysio. Daar zie ik veel COPD ers die elkaar, met veel begrip voor elkaars ziekte, het graf in helpen. Vooral geen inspanning leveren want daar worden ze moe van. Zelf train ik nu iedere dag (wandelen, fietsen, hometrainer, krachtoefeningen, HIT) en mijn vo2max is goed vooruit gegaan, volgende week wordt de FEV weer gemeten en ik ben benieuwd. Volgens de fysio hoe dan ook, ik ben een stuk sterker geworden, mijn leefplezier is ongelooflijk toegenomen en dat alleen kan dat verbeteren, volgens mij niet. Longblaasjes aanmaken door training is volgens mij onmogelijk. Maar dankzij keihard mijn best doen en nooit denken ik word er moe van en ik wil zitten. Dankzij het trainen ben ik een gezonder en prettiger mens geworden.

 3. Eens met Annet. Voor lang niet iedereen geldt dat meer bewegen ook doet afvallen. Zo ook niet voor mij. Pas toen ik enigszins had uitgevlooid welke voeding bij me pastte, kwam het bewegen vanzelf. Daarvoor dwong ik mezelf wel tot bewegen, maar eigenlijk kreeg ik daar alleen maar meer pijn en vermoeidheid van.rnrnEn ik ga steeds trouw iedere morgen “schoon aan de haak” op de weegschaal. Voor mij een diagnostisch middel om te zien of mijn leefstijl en dieet goed gaan. Bij meer stress of een “verkeerd” voedingsmiddel ga ik onmiddellijk meer vocht vasthouden. Dat kan wel tot 3 kg op één dag schelen! Voor mij altijd een teken om terug te kijken wat er gebeurd of gegeten is om dat dan in het vervolg beter te kunnen sturen.rnrnWat niet weg neemt dat ik het artikel wel begrijp en ook al van iemand heb gehoord dat het hem juist wél weer een steuntje in de rug de goede kant op is. :-)rnrnHet zou zo lekker gemakkelijk zijn als voor iedereen hetzelfde gold ;-) Maar helaas is dat niet zo …

  1. Eens, Els, uiteindelijk is het altijd maatwerk en zijn er verschillende lichaamstypen (in de Ayurveda vata, pitta en kapha genoemd). Alle goeds, Richard

 4. Richard, waarom blijf je met de app op de foto app is al een jaar niet te krijgen in app store. En had je hem stopte de vernieuwing na een half jaar. JAMMER ….rnHad dit van jou totaal niet verwacht.

  1. Ha Rian, dank voor het attenderen. Ik zal dit aanpassen. Helaas hebben problemen bij de ontwikkelaar ertoe geleid dat de App uit de lucht is gegaan. Ik heb er samen met mijn team enorm veel tijd, geld en energie is gestoken, maar het is helaas op een fiasco uitgelopen. Een leerzame les voor mij. rnrnZelf had ik het ook niet verwacht, maar het leven gooit soms zaken voor je voeten. En dat probeer ik dan zo goed en zuiver mogelijk in te vullen. Zoals mijn eerlijke antwoord nu aan jou :) Alle goeds, Richard

 5. Bedankt voor dit stuk! Ben sinds 2 weken begonnen met elke ochtend oefeningen te doen, meer te wandelen en g de zonder te eten. Je positieve tips en je boeken werken daarin erg motiverend. Bedankt daarvoor????

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs

Officiële instanties waarschuwen OERsterk

Officiële instanties waarschuwen

Instanties verwijten vier grote industrieën Ongezond leven is nog altijd makkelijker en goedkoper dan gezond leven. Daarom sloegen recentelijk 22 organisaties alarm om een naderende gezondheidsramp.  In een manifest dat ze geschreven hebben staat dat ongezondheid de samenleving veel geld kost. Ook leven mensen met lagere inkomens 8 jaar korter

Zo start je de zomer energiek OERsterk

Zo start je de zomer energiek

Comfortabel, minder energie In de evolutie moest de oermens door natuurlijke noodzaken zoals honger, dorst, koude of onveiligheid altijd veel bewegen. Langdurig stilzitten was onmogelijk.  Hoe anders is het nu. De moderne mens is verslaafd aan zitten. Ook dit jaar zijn we in Nederland weer Europees kampioen stilzitten geworden, met

Over fysieke en mentale energie versus de dood OERsterk

Over fysieke en mentale energie versus de dood

Ieder mens wil zekerheid in het leven. In werkelijkheid zit het leven vol met onzekerheden.  Je hoort mensen wel eens zeggen: ‘De enige zekerheid die je echt hebt als je geboren bent, is dat je op een dag weer dood gaat.‘   Dat klopt. Daarom in deze blog een ode

Wil je weten hoe gezond je bent?!

Doe dan de Gratis GezondheidsCheck en krijg meteen jouw uitslag inclusief persoonlijk advies.