OERsterk: Hoe we de wereld gezonder maken

 
Het leven draait niet om geld. Het draait niet om spullen. Het draait om betekenis. 
Betekenis is de nieuwe economie. 
Na mijn opleiding geneeskunde heb ik mezelf in de preventieve en leefstijlgeneeskunde verdiept. In mijn opleiding geneeskunde zag ik alleen maar zieke mensen en was ik alleen met nazorg bezig. Er was geen visie op preventie. Op voorkomen. Tot het punt dat ik besloot mijn witte jas aan de wilgen te hangen en mijn eigen onderneming te starten. Doel is om mensen te informeren en inspireren over een gezonde leefstijl. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een OERsterk Team van 6 personen. Met OERsterk willen we de wereld gezonder, mooier en sterker maken. Dit doen we door mensen laagdrempelige en toepasbare gezondheidsinformatie aan te bieden. 

'De wereld mooier en gezonder maken?' klinkt een beetje truttig

En toch is het de basis van de nieuwe economie die in opkomst is. De betekeniseconomie. 
 • Niet meer plofkip willen kopen omdat het de goedkoopste optie is, maar omdat dierenwelzijn belangrijk voor je is. 
 • Niet meer het goedkoopste shirt dragen, maar ook kijken naar de productieomstandigheden en eventuele kinderarbeid. 
 • Niet bij elke pijntje een pilletje kopen, maar op zoek gaan naar de reden waarom je lichaam signalen geeft. 

De oude wereld brokkelt af 

Conventionele bedrijven maken financiële winst met ecologische schade. Maken spullen die onze leefwereld en natuur vuiler en zwakker maken. Anderen of de volgende generatie draaien voor de kosten op. Het is juist de uitdaging dat zowel het bedrijf als de maatschappij er sterker van wordt. Gelukkig pikken mensen het niet langer dat hun leefwereld wordt misbruikt en vernietigd. Bedrijven die niet duurzaam functioneren zullen steeds sneller terrein verliezen. 

Waarde 

De betekeniseconomie is gebaseerd op de waardering van goed doen voor de mensheid en de wereld. Het gaat niet meer om prijs, maar om waarde. Het draait om maatschappelijke vooruitgang. Volgens Aaron Hurst, schrijver van 'The Purpose Economy', zal het kantelpunt van de betekeniseconomie al in 2020 plaatsvinden. Een positief verschil maken in de wereld wordt dan de nieuwe norm. 
De betekeniseconomie is de vierde economische revolutie in de menselijke geschiedenis: 
1. Agrarische economie 
Voor het eerste handel in voedsel en grondstoffen. 
2. Industriële economie 
In 1700 uitvinding stoommachine, waardoor massaproductie mogelijk wordt. 
3. Kenniseconomie 
Uitvinding van computers, waardoor kennis en internet belangrijk wordt. 
4. Betekeniseconomie
Doordat in de moderne westerse wereld vaak alle primaire basisbehoeften zijn afgedekt voldoende te eten, schoon drinkwater, veiligheid, bescherming, sociale contacten en waardering zijn mensen massaal op zoek naar immateriële zaken. Mensen hunkeren naar zelfrealisatie en zoeken naar zingeving. 
Ieder mens wil in essentie gelukkig zijn. We willen het gevoel hebben dat we leven, de ervaring dat we van betekenis zijn. Of zoals in het Handboek Betekenisvol Ondernemen te lezen valt: 
In de betekeniseconomie wordt dus eigenlijk de mens het belangrijkste product van bedrijven. Waardecreatie vindt in de betekeniseconomie niet meer primair in bedrijven en/of producten plaats, maar in de hoofden en harten van mensen, want zij bepalen wat betekenisvol voor hen is. Ze weten precies wat ze van bedrijven kunnen gebruiken. Bedrijven bestaan niet bij de gratie van producten verkopen, maar van verbetering aanbieden. Mensen zijn op zoek naar transformerende ervaringen. In de betekeniseconomie bieden bedrijven mensen de helpende hand bij het bewerkstellingen van vooruitgang naar bestendig en blijvend welzijn. Een belangrijke kanttekening daarbij is dat bedrijven niet in staat zijn om mensen gelukkiger te maken. Geluk of welzijn is tenslotte geen product; je kunt het niet rechtstreeks verkrijgen. Het is niet te produceren, noch te consumeren. Het is niet na te jagen. Mensen kunnen alleen leren gelukkig(er) te worden. 
De activiteiten binnen OERsterk resoneren enorm met de waardes van de betekeniseconomie. Het is ons doel om een positief verschil te maken in een mensenleven. Het gaat veel verder dan informatie.
 
Informatie is kennis waarmee je iets weet, wijsheid is kennis waarmee je iets doet. 
En dus gaat OERsterk zich steeds meer op de toepassing van gezondheidskennis richten. Zodat er wijsheid en transformatie ontstaat, in je eigen leven en daarmee in de wereld. 

Maak de wereld sterker of zwakker 

Het draait namelijk niet meer om cijfers, bedragen en data. Het draait om mensen. Om de balans in de natuur. Om jou en mij. Of zoals Ray Anderson het verwoordt: 
Wij zijn een deel van het web van het leven. Het continuüm van de mensheid. Maar in ruimere zin het web van het leven zelf. Wij moeten een keuze maken tijdens ons korte bezoek aan deze prachtige blauw met groene, levende planeet. Haar pijn doen of haar helpen. De keuze is aan ons. 

Missie richting 2017 

Wij willen graag de wereld mooier, sterker en gezonder maken. Met de verkoop van onze producten boeken, online trainingen, lezingen en workshops willen we een bijdrage leveren aan een betere wereld. 
We zijn een nieuwe weg ingeslagen waarin we steeds meer betekenis willen geven: 
In 2017 zal OERsterk zich vernieuwen om meer impact in jouw leven te maken en maatschappelijk betekenisvol te zijn 
In 2017 starten we mogelijk een online OERsterk Community 
We onderzoeken op dit moment de mogelijkheid om boeken niet meer via boekhandels en bol.com te verkopen, omdat deze structuren niet duurzaam zijn. Ruim 60 procent van de aankoopprijs verdwijnt via deze kanalen, terwijl we deze marge liever in maatschappelijke betekenis (lees: een goed doel) investeren door boeken alleen nog via ons eigen platform aan te bieden 
We zijn volop in ontwikkeling, en de weg is belangrijker dan de bestemming. Het gaat om de beweging. We hopen dat we jou ook mogen bewegen om gezonder en sterker te worden. 
Wij zijn graag jouw begeleiders in plaats van leiders. Op onze website lees je: 
OERsterk ziet in het ondernemen een kans om zowel als bedrijf én als wereld te groeien. Groot dromen en vanuit focus klein werken. Primaire focus is om de massa te laten ontwaken door bewustwording rondom een preventieve levensstijl en hier concreet met onze diensten (boeken, lezingen, blogs, vlogs, online platform) op aan te sluiten.

Probleem en oplossing, vraag en antwoord gaan hand in hand in de vorm van gezondheidsmanagement. Vanuit maatschappelijke en universele verantwoordelijkheid geven wij vorm aan een duurzamere wereld. Doel is om het maatschappelijke klimaat proactief te stimuleren richting meer gezondheid, liefde en duurzaamheid. 

Is je lijf je lief, leef dan preventief! Wij helpen je graag.
Bezoek in het najaar mijn gloednieuwe lezing: Word leider van je lijf en je leven! en maak kennis met mij en mijn missie. Klik hier voor alle locaties. 
 
Wij kijken uit naar de nieuwe betekeniseconomie en hopen van grote waarde te zijn! 
Gezonde groeten, 
Richard, Renate, Annet, Kirsten, Jesper en Ruud namens OERsterk 
 
P.S. Voel je vrij om een reactie te plaatsen, we zijn ook benieuwd naar jouw visie op de nieuwe betekeniseconomie! 
 
 

15 reacties

 1. Ellen 1 oktober 2016 at 08:05 - Reply

  Wat een ijzersterke prikkelende blog! rnrnInformatie is kennis waarmee je iets weet, wijsheid is kennis waarmee je iets doet\rnrnDe alinea hierboven is voor mij van enorme grote betekenis in mijn leven. rnrnIk laat me nu al 4 jaar informeren over preventieve gezondheidszorg en leefstijl. Niet alleen door Richard maar ook door zijn collegas in de markt. Ik vind het belangrijk om zaken vanuit meerdere kanten te belichten. Op die manneer heb ik inmiddels heel wat kennis vergaard waardoor ik nu ook zelf het een en ander weet. Ik pik overal datgene uit waarmee ik in mijn situatie iets mee kan. rnrnZonder arrogant te willen zijn wil ik toch kwijt dat ik inmiddels ook wijs begin te worden en dat is nu zijn vruchten aan het afwerpen. Vanuit mijn wijsheid heb ik keuzes kunnen maken waarmee ik aan de slag ben gegaan. Voor mij is wijsheid ook het middel om autonome keuzes te kunnen maken in mijn leven. Zaken waar jezelf achter staat. Voor mij is dat heel belangrijk. Want natuurlijk maak ik ook weleens minder goede keuzes waar ook ik dan weer ouderwets van baal. Maar daar ben ik dus tegenwoordig heel snel klaar mee want de enige die ik dan met een scheef oog aan kan kijken, is Mij, MIJZELF en IK! Dat duurt dan maar heel even want ik koester mijzelf liever dan dat ik mijzelf tekort doe. Ik spreek mijzelf dan toe met de woorden jammer maar helaas El! Hoe gaan we het dan nu anders doen en waarom? Dat waarom geeft voor mij betekenis aan de nieuwe keuze. Die betekenis is dan ook weer het punt wat me blijft motiveren om door te gaan met de keuzes die ik maak. Want heus, niet alle keuzes zijn makkelijk en lopen niet altijd van een leien dakkie! Maar die autonome keuzes maken wel dat ik inmiddels ben waar ik nu sta. Eigen verantwoording heeft mij bewust gemaakt en die bewustwoording maakt mijn leven voor nu een heel stuk leuker, makkelijker en vooral veel mooier. rnrnDank aan iedereen die vanuit het hart een betekenisvolle bijdrage levert aan de maatschappij. Voor mij zijn dat ook zeker de mensen van het OERSTERK-team!

  • admin 30 november -0001 at 00:00 - Reply

   Mooie toelichting, Ellen, dank! En ik ben blij je te kennen en veel mooie ervaringen met je te kunnen delen, van de Bushcraft tot de OERsterke Relaxweek in Frankrijk.

 2. Arijana Coralic 1 oktober 2016 at 09:16 - Reply

  Heel mooi streven! Dit is een goede weg…nu nog de organisaties gezond maken, educatie naar een hogere niveau verheffen en meer transparantie in besturen..ik ben iig blij om dit mogen mee te maken.

  • admin 30 november -0001 at 00:00 - Reply

   Eens, Arijana, wij ook!

 3. Reinier 1 oktober 2016 at 10:45 - Reply

  Topstuk!

  • admin 30 november -0001 at 00:00 - Reply

   Dank, Reinier 🙂

 4. Irma 2 oktober 2016 at 10:17 - Reply

  Wat een ontzettend inspirerend stuk, ik werd er helemaal blij van. Heel knap van jullie als team dat jullie daadwerkelijk een bijdrage leveren!!!

  • admin 30 november -0001 at 00:00 - Reply

   Dank, Irma. We kunnen allemaal op onze eigen vierkante meter een verschil maken. En samen is veel leuker dan alleen 🙂

 5. Tjitske 5 oktober 2016 at 22:25 - Reply

  Ik word hier zo superenthousiast en blij van!! Dit is waar we naar toe moeten en iedereen moet het weten! Ik hoop een bijdrage te leveren door Oersterk bekend te maken in mijn kleine kring.

  • admin 30 november -0001 at 00:00 - Reply

   En daar zijn wij weer heel blij mee, Tjitske, veel dank!

 6. Mireille 13 oktober 2016 at 11:58 - Reply

  Een heel mooi streven en een visie die volgens mij voor de toekomst heel belangrijk is. Dat ondernemen tevens een bijdrage aan de samenleving wordt, ipv alleen maar aan profits denken en geld verdienen over de rug van anderen. Als je je geld verdiend door anderen te helpen en deze wereld een stukje beter te maken, dan is dat alleen maar positief. Ik heb zelf net mijn baan opgezegd als export manager bij een champagnehuis en begin mijn eigen praktijk als lifestyle coach in Frankrijk. Ik heb meer dan 15 jaar geleden de 4-jarige opleiding tot gezondheidstherapeut gevolgd aan de Europese academie in Maastricht, maar een praktijk is in die tijd nooit echt van de grond gekomen en door mijn verhuizing naar Frankrijk al helemaal niet. Na een burn-out en behoorlijke peesontsteking werd het tijd om op de rem te trappen en het roer om te gooien. Ik ben weer aan het bijscholen en begin in november voor 1 à 2 dagen per week in de praktijkruimte van een osteopaat. Per 1 april krijg ik mijn eigen ruimte. Omdat ik het belang van ontspanning ook steeds groter acht, begin ik binnenkort met een opleiding sophrologie in Parijs.rnMijn grootste motivator om het roer om te gooien is het gebrek aan zingeving in mijn leven. Het werk als export manager levert misschien een bijdrage aan het bedrijf waar voor ik werk en bezorgt een aantal mensen een inkomen, maar voor mij is dit niet voldoende. Een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij is voor mij belangrijker. Ik volg Richard en Oersterk nu al een hele tijd en dit heeft een grote bijdrage geleverd aan mij eigen ontwikkeling en mij het zetje gegeven om mijn plannen te concretiseren. Heel erg bedankt hiervoor!!!

  • admin 30 november -0001 at 00:00 - Reply

   Mooi verhaal en moedige keuze, Mireille! Daar mag je zeker een glas champage op drinken 😉 Veel geluk en succes op je levensweg!

 7. Marjan 28 december 2016 at 11:52 - Reply

  Geweldig! Het zal nog een paar jaar duren maar wat is het fijn dat er steeds meer deze kant op gedacht en gewerkt wordt. Als mensen denken aan een wereld zonder geld dan zeggen ze al snel..”dan gaan we weer terug naar de ruilhandel” Niet te bedenken hoe vooruitstrevend de wereld zal zijn met alle kennis en ervaring van nu en dat de skye the limit is als iedereen zijn/haar kennis en ervaring deelt met de wereld om anderen te helpen en te laten”groeien”!

 8. Mariella 23 augustus 2017 at 10:37 - Reply

  Heerlijk om de waarheid van iemand te lezen, die compleet aansluit bij je eigen waarheid.rnDus…rnFantastisch stuk! Ik kijk uit naar het boek. rnWe hebben al eens kort contact gehad, maar ik denk en hoop dat we in de toekomst veel meer contact hebben door onze herkenbare overeenkomsten in missie.rnIk werk hard om successen te creëren met genezen vanuit het brein. Eerst onbewust bij mezelf gedaan, nu bewust bij anderen. Daardoor wordt leven vanuit het hart mogelijk en willen mensen dit gaan overbrengen op andere mensen en de natuur. rnJouw boek zal me helpen in dit proces. Ik kijk ernaar uit! Namasté!

  • admin 30 november -0001 at 00:00 - Reply

   Mooi te lezen, en dank voor je reactie, Mariella! Namaste, Richard

Reageer

Deze website gebruikt (suiker-vrije) cookies. Wil je deze accepteren voor een optimale beleving? (meer info) Akkoord